WAT IS OSTEOPATHIE

Osteopathie is een complementaire geneeswijze, dat wil zeggen aanvullend op de reguliere geneeskunde. Het wordt veel toegepast bij klachten die lange tijd aanhouden of blijven terugkeren. Ook ter preventie van klachten en voor behoud van de gezondheid, is osteopathie aangewezen als behandelmethode.

Bredere kijk

Osteopathie is een manuele geneeswijze die aan de basis heeft gestaan van de moderne manuele geneeswijzen zoals chiropractie en manuele therapie. Het onderscheidt zich door een bredere kijk op gezondheid, op het ontstaan van aandoeningen en blessures en op het terugkeren ervan. Osteopathie is gebaseerd op kennis uit de anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie en is een veilige behandelmethode. Door anders naar de samenhang van deze kennisgebieden te kijken zijn verrassende behandelresultaten mogelijk.

Zelfherstellend vermogen

Volgens de osteopatische principes heeft ons lichaam van nature het vermogen om zichzelf te genezen. Veel klachten gaan daarom vanzelf over. Wanneer het evenwicht in het lichaam verstoord raakt, gaat dit minder goed. Er ontstaan dan klachten die niet overgaan of blijven terugkeren. Zo’n verstoring kan optreden door een ongeval, een ziekte, een operatie, langdurige stressbelasting of slechte voeding. 

Door bewegingsbeperkingen en blokkades in het weefsel op te heffen, helpt de osteopaat het lichaam om het vermogen voor zelfherstel terug te krijgen. Zijn primaire doel is om de onderliggende oorzaak weg te nemen. We zien dat de oorzaak zich vaak op een andere plaats bevindt dan waar de klacht zich manifesteert.

Holistische benadering

Osteopathie beschouwt het lichaam als een totaliteit met daar in drie onlosmakelijk verbonden bewegingssystemen:

Bewegingsapparaat

de botten, spieren en gewrichten

Orgaansysteem

de organen en hun ophangsysteem en bindweefsels met daarin de bloedvaten en lymfevaten.

Cranio-sacraal

de schedelbeenderen (= cranium), het wervelkanaal, heiligbeen (= sacrum, onderdeel van het bekken), zenuwstelsel met hersenvochtcirculatie en de vliezen.

In de osteopathie probeert men deze als één systeem te begrijpen. Hierin onderscheidt het zich met name van andere manuele geneeswijzen, zoals chiropractie en manuele therapie. De osteopaat onderzoekt en behandelt de drie bewegingssystemen en hun onderlinge relaties. 
Steeds meer wetenschappelijke studies laten zien dat deze manuele- en holistische benaderingswijze bij een indicatie, heel effectief kan zijn.

Kwaliteitsregister NRO

10144

KvK

65349784

Locaties

Saltshof 1002
6604 AE WIJCHEN

Rijksstraatweg 187
6573 CP BEEK-UBBERGEN

Telefoon

085 0600 966