VEEL GESTELDE VRAGEN
Voor behandeling osteopathie is een verwijzing van jouw arts niet nodig.
Osteopathie wordt door bijna alle verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je hebt dan niet te maken met jouw eigen risico.
Klik hierboven voor een directe link naar de website van www.zorgwijzer.nl, met een overzicht van zorgverzekeraars en de vergoedingen (fouten in het overzicht voorbehouden).
Neem om misverstanden te voorkomen contact op met je zorgverzekeraar. Alleen de behandelingen van een geregistreerd osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding. Dit vanwege de kwaliteitseisen die het register stelt en waar verzekeraars zich achter hebben geschaard. Care-In Osteopathie is lid van de Nederlandse Osteopathie Federatie en geregistreerd in het kwaliteitsregister.
De periode tussen twee opeenvolgende behandelingen kan nogal variëren. Ik zal op basis van mijn kennis en ervaring een advies afgeven en dit met je bespreken. Een interval van enkele weken is heel gebruikelijk. Na ieder consult wordt jouw lichaam de tijd gegund om optimaal te reageren. Vervolgens krijg je de volgende behandeling.
Het zelfgenezend vermogen van het lichaam krijgt zo de gelegenheid om zijn werk te doen.
In Nederland is osteopathie niet door de overheid gereguleerd. De regulering en het toezicht op kwaliteit zijn in handen van de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF) en het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). De NOF en het NRO zijn aangewezen als kwaliteitsregister voor de osteopathie in Nederland.
Het beroep osteopathie wordt in Nederland uitgedragen door de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). Voor een aantal aandachtsgebieden implementeren de organisaties (vakinhoudelijke) richtlijnen. De visie en het beleid van NVO, NOF en NRO zijn gericht op het brengen van de osteopathische beroepsuitoefening op door de overheid erkend niveau. Ook op Europees niveau zijn de landelijke beroepsverenigingen (EFO) en registers (FORE) georganiseerd. Er wordt onder andere gewerkt aan consensus en normering met betrekking tot de osteopathische beroepsuitoefening. Een tastbaar resultaat is de recent verschenen CEN norm voor osteopathische dienstverlening. In steeds meer landen is de osteopathische beroepsuitoefening door de overheid erkend en gereguleerd.
Osteopathie is in Nederland onderdeel van complementaire geneeswijzen. Het is aanvullend aan de reguliere geneeswijzen. Elke bij de NOF en het NRO als DO-MRO geregistreerde osteopaat is erkend. Zorgverzekeraars vergoeden alleen een erkende osteopaat.
Alle regelgeving, kwaliteitseisen en klacht- en tuchtspraak is in handen van de Nederlandse overheid. De osteopaten, verenigd in de NVO, hebben dit privaatrechtelijk geregeld waardoor kwaliteit en consumentenbelangen gewaarborgd zijn. Een onafhankelijke stichting, het Nederlands Register voor Osteopathie, visiteert opleidingen voor osteopathie, de verschillende praktijken, cursussen en controleert op naleving van de regelgeving.
Je herkent een geregistreerd osteopaat aan de toevoeging D.O.-MRO achter zijn naam. DO staat voor ‘diploma osteopathie’. MRO betekent ‘member of register of osteopathy’.
Er zijn speciale opleidingen voor osteopathie. Die bestaan uit een medisch basisdeel en een osteopathisch deel. Het merendeel van de studenten heeft een vooropleiding in een regulier medisch beroep gedaan, zoals fysiotherapie.
Bovendien zijn afgestudeerde osteopaten verplicht iedere 5 jaar 160 uur aan bij- en nascholing te doen. Deze cursussen zijn door de NOF en het NRO geaccrediteerd.
Manueel therapie en chiropractie hebben een iets ander uitgangspunt ten opzichte van de osteopathie en ze grijpen dan ook vooral aan op het bekken, wervels en eventueel de spieren. De normalisaties die ze doen hebben dan indirect effect op de rest van het lichaam. Een osteopaat sluit in beginsel niets uit. Je klachten zijn slechts een uiting. Een pijnlijke rugspier kan ergens anders vandaan komen. Het ligt niet op voorhand vast waar dat is.
Door alles te onderzoeken, schept de osteopaat zich een breed beeld van je gezondheid. Weefsels die vast zitten en pijnlijk zijn ondermijnen meestal je gezondheid. Maar niet alles wat vast zit moet worden losgemaakt. Een osteopaat is opgeleid om dit voor je uit te zoeken. Omdat een osteopaat niets uitsluit, is hij beter in staat om een oplossing voor jouw klachten te vinden.
Osteopathie is zeker geen wondertherapie. Je hoeft er niet in te geloven om geholpen te kunnen worden. De basis van osteopathie wordt gevormd door kennis van de anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie. Door anders naar de samenhang van de kennisgebieden te kijken zijn verrassende resultaten mogelijk.
Soms na de eerste behandeling, maar meestal na enkele behandelingen kun je ervaren wat osteopathie met jouw lichaam doet.
In het geval van een hernia of slijtage zijn er veranderingen van structurele aard. Het gaat hier zelfs deels om onomkeerbare veranderingen. De constant aanwezige pijn zorgt voor toenemende stijfheid in de omgeving en daarmee voor steeds meer pijn en verminderd bewegingsgemak.
Toch kan osteopathie ook dan veel voor jou betekenen. De osteopaat zorgt dat de structuren in de omgeving van het pijnpunt optimaal blijven functioneren. Hierdoor neemt de belastbaarheid toe en kan geheel of gedeeltelijk herstel optreden.
Een osteopaat is opgeleid om zowel pasgeboren als opgroeiende kinderen te onderzoeken en te behandelen.
Nee, dat hoeft niet. Kinderen zijn nieuwsgierige wezentjes, zeker in een nieuwe omgeving. Het is belangrijk voor de ouders om op tijd met hun kind te komen waardoor het kind zich in de wachtkamer al wat kan aanpassen aan de omgeving. Ouders kunnen op voorhand al wel vertellen dat ze aangeraakt zullen gaan worden aan de buik, rug, borst, voeten en hoofd. Het is voor een kind onder de 5 jaar te veel gevraagd om stil te liggen tijdens de behandeling. Osteopaten zijn creatief in de behandeling van een kind.
Baby’s worden eventueel ook behandeld tijdens het voeden (borst of fles). Jongere kinderen kunnen soms worden afgeleid door een vertrouwde knuffel of speeltje van thuis of het vertellen van een verhaaltje.
Bij oudere kinderen helpt soms juist een nieuw speeltje.
Het is het beste om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet. Na de behandeling heeft het lichaam energie en tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Een behandeling leidt tot verhoogde spierspanning in de regio’s die samenhangen met de behandelde structuren.
Een te zware inspanning kan ervoor zorgen dat de door de behandeling verbeterde beweeglijkheid verloren gaat. In de meeste gevallen kun je je lichaam de volgende dag weer belasten zoals ervoor.
Het aantal behandelingen ligt vaak een stuk lager dan bij andere therapieën. Gemiddeld is na vier behandelingen je klacht verholpen of is een duidelijke verbetering vast te stellen. Soms is dit na de eerste behandeling al het geval en soms duurt het traject wat langer. Mocht er geen verbetering optreden dan zal ik je andere mogelijkheden voorstellen.
De periode tussen twee opeenvolgende behandelingen kan variëren. Op basis van mijn kennis en ervaring zal ik een advies afgeven en dit met je bespreken. Een interval van enkele weken is heel gebruikelijk. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om te reageren en een nieuwe balans te vinden.
Locaties
Saltshof 1002
6604 AE WIJCHEN
Rijksstraatweg 187
6573 CP BEEK-UBBERGEN
Telefoon
085 0600 966